Verstrengde regelgeving omtrent mazouttanks in Wallonië en Brussel

De regelgeving omtrent mazouttanks verschilt van gewest tot gewest.

Verstrengde regelgeving omtrent mazouttanks in Wallonië en Brussel

De regelgeving omtrent mazouttanks verschilt van gewest tot gewest en o.m. wat de controle en de frequentie daarvan betreft.

De Brusselse regelgeving dateert van 218. Voor bestaande mazouttanks is er in overgangsperiodes voorzien, waarvan één eindigt op 27.08.2020. Voor bepaalde niet-gekeurde tanks is een eerste controle vóór die datum nog nodig.

In Wallonië is de controle van een mazouttank slechts verplicht wanneer de inhoud daarvan 3.000 liter of meer bedraagt. Vanaf 13.05.2020 zal dat op 500 liter gebracht worden. Wie een nieuwe mazouttank van minstens 500 liter laat installeeren, moet die binnen de 30 dagen laten controleren en het moet gaan om een dubbelwandige tank. Voor bestaande mazouttanks van minder dan 500 liter, is een controle verplicht bij verkoop ervan binnen de 3 jaar na verkoop, en daarna periodiek. In bepaalde zones (beschermingszones) moet die controle zelfs plaats hebben binnen de twee jaar. De periodieke controle moet om de 10 jaar uitgevoerd worden voor dubbelwandige tanks, en om de drie jaar voor enkelwandige tanks.