Corona-update: aanpassing aantal btw-forfaits

In het kader van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen de coronacrisis laat de fiscus weten steunmaatregelen te nemen voor btw-plichtigen van wie de omzet forfaitair wordt vastgesteld.

Corona-update: aanpassing aantal btw-forfaits

In het kader van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen de coronacrisis laat de fiscus weten steunmaatregelen te nemen voor btw-plichtigen van wie de omzet forfaitair wordt vastgesteld. Voor enkele forfaitaire regelingen aanvaardt de fiscus dat de betrokken btw-plichtige voor het eerste kwartaal van 2020 een éénmalige inventaris opmaakt van de ingevolge de coronacrisis niet-verkochte en vernietigde goederen.

 

De forfaitaire belaste btw-plichtigen die deze tolerantie kunnen toepassen, zijn slagers-spekslagers, bakkers, brood- en banketbakkers, en kleinhandelaars in zuivelproducten en melkventers als ze gewoonlijk enkel op openbare markten hun koopwaar verkopen en ze geen vaste winkeluitbating hebben. Ook consumptie-ijsbereiders, frituurexploitanten en foornijveraars kunnen er gebruik van maken als als ze hun goederen tijdens deze crisis niet kunnen blijven verkopen. Tenslotte geldt het ook voor caféhouders als ze ingevolge de verplichte sluiting door de coronacrisis bederfbare goederen hebben moeten vernietigen.

De inventaris moet per koopwarengroep de nummer en datum van de factuur, de aard van bederfbare goederen, en de hoeveelheid en de inkoopprijs van de niet-verkochte en vernietigde bederfbare goederen vermelden. De in die inventaris per koopwarengroep opgenomen waarden kunnen in mindering gebracht worden van de waarden per koopwarengroep waarop de forfaitaire coëfficiënten gewoonlijk toegepast worden voor het eerste kwartaal van 2020.