Privé belastbaar voordeel tablet/smartphone stijgt niet bij aanschaf accessoires

Een bedrijfsleider of werknemer die resp. van zijn vennootschap of werkgever een pc/laptop of tablet/smartphone gratis ter beschikking krijgt, wordt daarop privé belast via een zgn. voordeel alle aard.

Privé belastbaar voordeel tablet/smartphone stijgt niet bij aanschaf accessoires

Een bedrijfsleider of werknemer die resp. van zijn vennootschap of werkgever een pc/laptop of tablet/smartphone gratis ter beschikking krijgt, wordt daarop privé belast via een zgn. voordeel alle aard. Voor een pc/laptop wordt dat voordeel forfaitair geraamd op € 72/jaar per toestel, terwijl het bij een tablet/smartphone gaat het om een forfaitair voordeel van € 36/jaar per toestel (art. 18, §3, 10° KB/WIB 1992).

De fiscus heeft in circulaire 2017/C/82 van 13 december 2017 reeds bepaald dat pc-accessoires voor uitsluitend gebruik bij een pc/laptop zoals een printer, toetsenbord, etc. tot de randapparatuur van een pc/laptop behoren (en dus begrepen zijn in het forfaitair voordeel). De Rulingdienst heeft zich op 30 maart 2021 uitgesproken over hoe het eigenlijk zit met accessoires van een smartphone/tablet. De Ruling aanvaardt hier dat standaardaccessoires met een beperkte waarde ten opzichte van het toestel, zoals een beschermhoes, extra oplaadkabel, etc. kunnen geacht worden begrepen te zijn in de forfaitaire waardering van het belastbaar voordeel (Voorafgaande beslissing nr. 2021.01.01 van 30 maart 2021).